Persontilpasset medisin i Arendal

Sentrale fagmiljøer og helsepolitikere møttes på Oslo Cancer Clusters første åpne møte under Arendalsuka. De diskuterte hva persontilpasset medisin har potensial til å være – og hva som skal til for å oppnå resultater av forskning og klinisk bruk.

Hva er egentlig persontilpasset medisin? Det handler enkelt forklart om at forebygging og behandling av sykdom skal bli bedre tilpasset den enkeltes biologi. Veien dit går gjennom forskning på genetisk variasjon. Slik forskning gir innsikt i hvorfor noen blir syke og andre ikke.

Tirsdag 15. august samlet folk seg i skipet MS Sandnes ved kaia Pollen i Arendal for å høre om persontilpasset medisin i medisinsk forskning og klinisk bruk.

Debatten ble arrangert av Bioteknologirådet, K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi – NTNU, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Kreftregisteret og Oslo Cancer Cluster.

Alle vil ha det – hvordan gjøre det?
Fagmiljøer, politikere, pasienter og næringsliv ser ut til å ønske en utvikling mot mer persontilpasset medisin velkommen. Hvordan kommer vi fram til et helsevesen der dette er vanlig praksis?

Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet, var ordstyrer. Han åpnet møtet med å minne om målet for persontilpasset medisin: å tilby pasienter mer presis og målrettet diagnostikk og behandling, og samtidig unngå behandlinger som ikke har effekt.

Næringslivets mange muligheter
Kreft er det medisinske området som er tidligst ute med å ta i bruk persontilpasset medisin i Norge. Ketil Widerberg er daglig leder i Oslo Cancer Cluster. Han deltok i panelet under debatten, og fikk spørsmålet:

– Du representerer en næringslivsklynge. Hvilke roller kan store og små næringsaktører spille innen norsk helsevesen for persontilpasset medisin?

– Store farmaaktører og små biotekselskaper er viktige i utvikling av ny medisin. Store internasjonale selskaper kan komme hit til Norge for å teste ut og utvikle nye medisiner her. Store næringslivsaktører innen teknologi, som ikke tradisjonelt er involvert i helse, er det i dag ikke klart hvordan skal samhandle med helsesystemet. Apple har i flere tiår sagt at de vil inn i helse, men de har ikke klart det i USA. I Norge har vi imidlertid tilliten og muligheten til å skape slik samhandling. Dette er noe andre land ikke nødvendigvis har, sa Ketil Widerberg.

Personvern og persontilpasset
En stor del av debatten handlet om hensynet til personvern mot behovet for mer forskning på persontilpasset medisin. Er det slik at vi må velge mellom personvern og god forskning på persontilpasset medisin?

Hør hvordan paneldeltakerne tok tak i dette spørsmålet i denne videoen på Bioteknologirådets nettsider.

I videoen kan du til sist høre hva politikere fra Arbeiderpartiet og Høyre mener om persontilpasset medisin i Norge – og hva de vil gjøre først dersom de får statsrådposten innen helse etter Stortingsvalget i 2017.

Oslo Cancer Cluster har flere åpne arrangementer under Arendalsuka. Finn ut når og hvor her!